Unutkanlık ve beyin fonksiyonlarının yitirilmesiyle başlayan Alzheimer hastalığının beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen nedenlerle birtakım proteinlerin biriktiğini bununda beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açtığını söyleyen Dr. Öğr. Gör. Aydan Tandoğan, “Alzheimer ilerledikçe, konuşma bozukluğu, davranış değişiklikleri ortaya çıkar” dedi.

İLERLEDİKÇE SORUNLAR ÇOĞALIYOR

Alzheimer hastalığının genellikle unutkanlıkla başladığını ve 60 yaşlarında dahi kendini göstermeye başladığını ifade eden Tandoğan, bu hastalıkla birlikte yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgiler öğrenme güçlüğü görülebileceğini ayrıca konuşma bozukluğu, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunların da ortaya çıkacağını söyledi. Alzheimer hastalarında tabloya çoğu kez davranış ve kişilik bozukluklarının da eşlik ettiğini söyleyen Tandoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle hastalık ilerledikçe birçok hastada saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ruhsal problemler ortaya çıkabiliyor.”

BEYİN FARKLI ÇALIŞMALI

Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de

Alzheimer hastalığı henüz tanımlayamadığımız genetik faktörlerin de etkili olduğu bir hastalıktır diyen Tandoğan, beyin sağlığı için günlük hayatta dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi: “Damarlarımıza iyi bakmak beyin sağlığımız için çok önemli. Alzheimer hastalarında ne kadar çok işlev ve buna bağlı aktiviteler yaparsak bellekle ilgili fonksiyonlar daha uzun süreli olur. Spor, müzik, yabancı dil öğrenme gibi değişik aktivitelerle beyni farklı yönlerde çalıştırarak demansın önüne geçilebilir ve ilerlemesi durdurulur.” (İHA)