Özkan YILDIRIM

Mobilya’nın başkenti İnegöl’ün şöhreti sınırları aşmış durumda. Mobilya sektöründeki yeni gelişmeleri öğrenmek için Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan’ın kapısını çaldık. Gazetemize samimi açıklamalarda bulunan Ayhan, emin adımlarla hedefe yürüdüklerinin altını çizdi. 


Mobilyanın başkenti İnegöl için çok önemli olan fuarınız da sona erdi başkanım, fuar ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz öncelikle… Sonrasında İnegöl'de çalışmalar nasıl gidiyor bizleri bilgilendirir misiniz?

Bilindiği üzere yeni bir fuar atlattık, 7-12 Ekim İnegöl Modef Expo fuarımız başarılı bir şekilde geçti. 2018'de 425 milyon dolarlık ihracatımızı İnşallah 2019’da 500 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. İnegöl’ümüzün fuar alanının bazı eksiklerini tamamladıktan sonra 2023'e kadarki süreçte 1 milyar dolarlık hedefimizi tutturmayı hedefliyoruz, ne kadar yaklaşırız bilemiyorum ama böyle bir hedefimiz var. Bu bağlamda devletimizden de beklentilerimiz, isteklerimiz var.  Fuar alanımız artık bize yetmiyor, küçük geliyor. Hem İnegöl dışından katılımcı alamıyoruz, hem de İnegöl'deki arkadaşlarımızın tamamına yer veremiyoruz. Yerimizi büyütmek için İnegöl Belediyesi'nden yer kiraladık 80.000 metrekare, bu yerin yapımı için büyük bir bütçeye ihtiyaç var. Bu bağlamda İnegöl Belediyesi'nin ve Büyükşehir Belediyesinin kendi çapında işleri olduğu için biz bunu devletten istedik. Şu anda somut bir gelişme yok ama en son fuarımızın açılışına gelen Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’a bu konuyu anlattık, bu sıkıntımızı kendisine ilettik. Biliyorsunuz fuar açılışımıza Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gelecekti ama tam operasyon öncesine denk gelmiş olduğundan onun yerine Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay geldiler. Sayın Cumhurbaşkanı yardımcımıza projelerimizi anlattık, oda olarak bizim bir Sanayi Sitesine ihtiyacımız olduğunu, küçük esnafın artık eski sanayideki yerlere sığmadığını yeni bir sanayi sitesine ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bunun yanı sıra büyük bir Fuar alanına ihtiyacımız olduğunu arkadaşlarımızla birlikte ticaret odası başkanımızla birlikte belirttik. Bu fuar alanının yalnız İnegöl'e hizmeti etmeyeceğini yurt içerisindeki bütün mobilyacılara  hizmet edeceğini Türkiye'deki mobilya fuarlarının  İnegöl'de olacağını böyle bir geniş kapsamlı şekilde Sayın Fuat Oktay’a  belirttik. O da notlarını aldı. Eğer böyle bir gelişme olması durumunda bize bu konularda destek çıkarlarsa biz de bunun karşılığını fazla fazla, misli misli ihracat olarak geri ödeyeceğimizden emin olsunlar. Türkiye 3 milyar dolarlık Mobilya ihracatı yaparken bunun 500 milyon Dolarını sadece İnegöl’ümüz yapmaktadır. Aşağı yukarı toplam ihracatın % 15'ini yine İnegöl’ümüz karşılamaktadır. İnşallah bu fuar alanı ve Sanayi Sitesinin devreye girmesi ile bu katlanarak çok hızlı bir şekilde devam edeceğinden artacağından kimsenin şüphesi olmasın.  Her sene zaten %10-15'lik bir yükselme gerçekleştiriyoruz, bunların da yerine gelmesi durumunda daha da fazla hızlı artacağından kesinlikle eminiz. Bütün dünyada İnegöl  mobilyasının marka değeri oluştu, bu sene fuarımıza 22.000 ziyaretçi geldi bunun 2000  tanesi 100 Ülkeden gelen Profesyonel yabancı ziyaretçilerdi.  Bursa'daki bütün oteller İnegöl'e gelen misafirlerimiz ile doluydu. 

Ekonomideki sıkıntı sektörü nasıl etkiledi?
Türkiye genelinde ahşap sektöründe son  3 yıldan beri süren malzemelere olan zamlar, doların yükselmesinde artarken, sonrasında düşmesinde ise bu fiyatlar geri alınmadı maalesef. Son 6 aylık süreçte bu zamlar yerine oturdu, şu sıralar tek gelen fahiş fiyat zam yok ama öncesindeki 2,5  senede  her ay periyodik zamlar yansıdı bunların sıkıntılarını çektik. Bu tabii yalnız üretici  için değil büyük oranda tüketiciye yansıyor. Neticede biz kârımızdan feragat ediyoruz ama tüketici ne yapsın maaşı belli, geliri belli, alım güçleri yeterli olmadığı için Türkiye'de Mobilya sektöründe neticede düşüş yaşandı. Satışlarda şu an zam olaylarını aştık fakat işsizlik ve buna bağlı etkenlerden dolayı sıkıntılar var ülkemizin komşuları ile yaşanan sıkıntıları nedeniyle üretim  çok olmasına rağmen alıcı fazla olmadığından mutlaka  ihracata daha fazla yönelerek bu sıkıntılı süreci aşmamız lazım.

GENÇ NESİL ÇOK ATAK

İnegöl mobilyacısı, genç nesil çok güzel çalışmalar yapıyor.  Amerika'daki, Çin'deki fuarlara  katılıyorlar, dünyaya açılıyorlar. İtalya'daki fuarlara, Almanya'daki fuarlara gidiyorlar, ayrıca biz de  yurtdışındaki fuarlara  geziler düzenliyoruz.  Genç nesil  mobilyacılarımızın çok atak olduğunu söyleyebilirim. Sanayileşmede organize sanayide yukarıda yeni yaptığımız Hamzabey Yolu’nda, İkinci Mobilya İhtisas Organize Sanayimiz var; Türkiye'de tek. 90 tane fabrika burada oluşmak üzere, 45 tanesi faaliyete geçti. Yine Cerrah bölgesi, Yenice bölgesi 1. Organize, eski Mobilya  sanayimiz ile birlikte İnegöl’ümüzün yarıdan fazlası  konut alanından  fazla Mobilya sanayi sektörüne aittir. Bu da bizim yeni nesil arkadaşlarımızın başarısı olarak görüyorum, işte yol boyunda açılan Mobilyum  başlı başına Avrupa'da dahi eşi benzeri olmayan Kapalı alanda 200 tane mağazanın olduğu bir Merkez. Böyle girişimci ruhlu hedefleri büyük hayalleri büyük insanlar var aramızda. 

KALİTE ARTSIN DİYE

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Son durum nedir mobilyada?
Girişimci İnegöl mobilyasının kalitesini arttırmak için elinden geleni yapıyor. Biz de elimizden geldiğince arkadaşlara yöneticilik yapıyoruz. Biz arkadaşlarımızdan memnunuz tebrik ediyoruz kendilerini. Biz bile gün geliyor zor yetişiyoruz onlara, İnşallah dünyada İtalya'dan sonra İnegöl mobilyası Türk mobilyası kavramı  yerleşecek, bu  pozisyondayız  şu an, İtalya'nın tabii tasarımsal, sanatsal çok eski bir hikayeleri var ama biz de onlardan az değiliz.  Kalite bakımından Avrupa'da her ülkeye satılabilecek yüzeyde, Amerika'ya da ihracatlarımız var. Bunları daha çok arttırarak daha geliştirerek, eksiklikleri  kapatarak bu noktaya gelmenin birçok hikayesi var, tasarımcılarımız var, onlarda  kendilerini  geliştirdi. İnegöl'de birçok kişi tasarım ofisleri açtı İnegöl'de. Mobilya'nın yan sektörleri var, zaten bizim hedefimize götürecek kişiler onlar. Bunun yanı sıra dış ticaretçilerimiz  var, dünyanın birçok ülkesinde hem Türkiye hem Bursa'yı hem İnegöl’ü temsil ediyorlar, hangi ülkeye gidersek gidelim Mobilya'nın olduğu ülkelerde şu an İnegöllü bir pazarlamacı bulabiliriz yurt dışında. Zaten her şehirde İnegöl Mobilyası satılmaktadır. Mutlaka her şehirde İnegöllü bir pazarlamacı bulunmaktadır. Bizim malzemecilerimiz, tedarikçilerimiz de bizlere ayak uydurdu onlarda hedefe varmak için yeni ürünler tasarlıyorlar, getiriyorlar. Nakliye ağımız, Ar-ge'cilerimiz derken, fabrikalarımız derken, yavaş yavaş  3.000.000 metrekarelik sanayiden bahsediyoruz İnegöl'de. Güzel gelişmeler bunlar, şu an biz ülkemizin %35 mobilyasını İnegöl'de üretiyoruz, yurtiçine pazarlıyoruz. Yurtdışına ihracatımızda %15 İnşallah bunlar daha da artacak.

EŞİ BENZERİ YOK
 Biz oda olarak bu sene yeni bir tedarikçi kitabı hazırladık, üyelerimize dağıtıyoruz. Türkiye'de tek olarak Mobilya tarihi kitabı hazırladık, katalog şeklinde meslek dalında ayrıca bunun da eşi benzeri yok. İki buçuk yıllık bir çalışmanın sonucu, çok geniş kapsamlı bir şekilde bu kitap hazırlandı. İnegöl'de mobilyacılık sektörünün  nereden nereye geldiğini bu kitapta bulabilirsiniz, çok derin bir kitap çok mükemmel bir tarih, bunu okuduğunuzda görüyorsunuz. Hatta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay geldiğinde bu kitabımızdan  kendilerine  hediye ettik Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ne de bir tanesinin konulması  ile ilgili ricada bulunduk. Böyle bir Esnaf Odasıyız, bizim kendi odamızın şuan  1050'ye yakın üyesi var. Ticaret Odası'nda yine kayıtlı 1500 tane kayıtlı Mobilyacı   var, yani 2500’ ün üzerinde Mobilyacımla hem yurt içine  yurt dışına,  ihracata  hem de iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bugün aşağı yukarı 60.000 kişinin İnegöl'de geçimini  sağladığını düşünürsek, çok ciddi bir rakam katma değerli bir sektör, şimdi son 10 yılımız çok güzel başarılı geçti, gelecek 10 yılımızın da çok iyi olacağını tahmin ediyorum.  Bayağı büyük bir yapılanmaya gittik. Bundan sonra bu ektiklerimizi biçme zamanının geldiğini  ve inşallah her şey çok güzel olacaktır  diye düşünüyorum. Başta bütün İnegöl'deki meslektaşlarımız İnegöl halkımız olmak üzere, Bursalılara ve  bütün Türkiye'deki insanlarımıza, vatandaşlarımıza sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.