Özlem ATAÇ
Türk Metal Sendikası ile işveren temsilcisi MESS arasında yürütülen görüşmeler olumsuz sonuçlandı, arabuluculuk sürecinin ardından Türk Metal 15 Ocak tarihi itibariyle grev kararı aldığını duyurdu. Metal işçileri dün Bursa'da FSM Hastane Alanı'nda buluştu. Tofaş, Borusan Mannesmann, Bosch ve Oyak Renault gibi büyük otomobil fabrikalarının da aralarında bulunduğu 200 iş yerinde 130 bin otomotiv ve yan sanayi işçisi mitingde hak taleplerini haykırdı. Miting başlamadan önce Bursa’nın yanı sıra Trakya, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların bulunduğu illerden de katılımın olduğu miting için Mudanya Yolu'nda bir araya gelen işçiler FSM Bulvarı'nda bulunan hastane alanına yürüdü. Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra Emek Partisi ve CHP de mitinge katıldı. Miting için ayrılan yer işçilere yetmeyince alan genişletildi. Sık sık “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Genel grev genel direniş”, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan işçiler MESS’i uyaran dövizler de taşıdı.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

İŞÇİ SINIFININ HAYKIRIŞI
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, büyük bir coşkuyla çıktığı kürsüden işçilere seslendi. Kavlak, “Bu büyük mitingimize destek veren tüm işçilerimiz, emeklilikte yaşa takılanlar, iş bulamayanlar, hor görülenler, hepiniz hoş geldiniz. Hepinize teşekkür ederim, bu büyük miting yalnızca toplu sözleşme için değildir, bu ülkede ezilen, emeğinin hakkını alamayan, susturulan milyonlar içindir, biz buradayız demek içindir. Bu büyük buluşmamız Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, yeter artık dediği bir haykırıştır. Aş için, iş için mücadele eden tüm emekçi dostlarıma selam olsun. Biz masaya insanca yaşamak için taleplerimizi ifade etmeye oturduk ama onlar görmezden geldi çünkü kulakları sağır, gözleri kör, bizi anlamıyorlar bizi duymuyorlar. Biz çalıştık, biz ürettik, biz kazandırdık ama maalesef karşılığını alamadık, size yüzde 6 zam yeter dediler, çoluğumuzu çocuğumuzu açlıkla tehdit ettiler, televizyonlarda milletin gözünün içine baka baka bunları söylediler” dedi. 


TÜİK ENFLASYONUNU TANIMIYORUZ
Kavlak, çarşamba günü alınan grev kararını uygulamaya devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Grevse grev, eylemse eylem, MESS bize ısrarla enflasyondan bahsediyor. Ne enflasyonu bu? Kimin enflasyonu? ‘Efendim TÜİK enflasyonu’ diyorlar. Biz o enflasyonu tanımıyoruz. İnanmıyoruz. Bizim enflasyonumuz sokakta, çarşıda, pazarda, mutfakta… Buradan sesleniyorum, bu enflasyon rakamlarını icat edenler, siz hiç pazara gidiyor musunuz? Bir gidin de görün soğanın, patatesin kilosu kaç para! Bir gidin de görün. Biz neler yaşıyoruz? Ne sıkıntılar çekiyoruz? Biz bu açıklanan resmi enflasyona göre sözleşme yapamayız. Bu rakamların bizim gerçeğimizle uzaktan yakından ilgisi yok. Buradan TÜİK yetkililerine sesleniyorum. Alışverişi nereden yapıyorsanız bize de söyleyin biz de oradan yapalım. Çünkü biz ekmeği, peyniri, zeytini sizin söylediğiniz fiyatlara bulamıyoruz. Biz enflasyon sepetine koyduğunuz tenis topunu, yurt dışı tatili, parfümü rüyamızda bile göremiyoruz. Bizim karnımız ete, peynire, zeytine aç ama sizin palavralarınıza tok. Sizi biz şampiyon yaptık. O duymayanlar bizi duyana kadar, görmeyenler bizi görene kadar durmayacağız, direne direne kazanacağız.” 


 

İSTEDİĞİMİZ İNSAN GİBİ YAŞATACAK ÜCRET

Türk-İş Konfederasyonu Başkanı Ergün Atalay da yaptığı konuşmada, “MESS'e sesleniyorum, bu meydanı görün, yoksa bunun iki katını Kocaeli'nde görürsünüz. Dediler ki bunlar toplanamazlar. En iyisini yaparız işverenler, iş yerleri hepimizin ekmek kapısı. En iyi arabayı üretiyoruz, çeliği nakış gibi işliyoruz, istediğimiz insan gibi yaşayabileceğimiz bir ücret almak, huzurumuzu bozmayın, en önemli sorunlarımızdan biri de vergi, bu vergi sistemi kabul edilecek gibi değil, bu vergi sistemi çok alandan çok, az alandan az, asgari ücretliden hiç alınmayacak şekle sokulmalı. Türk Metal her zaman Türk-İş'in yanında oldu. Bu alandan ifade ediyorum Türk-İş, Türk Metal'in işçilerinin, işsizlerin emrinde” şeklinde konuştu.