Özlem ATAÇ

Bursalılar, Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Bursa Kent Konseyi’nden neler bekliyorsunuz?’ başlıklı Bursa Konuşuyor toplantısında, kent konseyinin 2020 gündemini belirledi. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’inde gerçekleştirilen programa, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. “Bugün söz sizlerin” sözüyle açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, katılımcıları programın gidişatı hakkında bilgilendirdi. Toplantının serbest kürsü şeklinde olacağını söyleyen Orhan, “Sizlerin görüşleri bizlerin yol haritasını belirleyecek. Çünkü bu salonda olan herkes Bursa’nın tüm kesimlerini temsil ediliyor” şeklinde konuştu. 

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

ŞEHRİMİZ DEĞERLERİNE GERİ DÖNMELİ
Bursa’ya olan sevgisinden ve bağlılığından bahseden Orhan, Bursa’nın kaybedilmiş değerlerine sahip çıkılmasını belirterek, “Çocukluğumda Bursa’da herkes birbirine selam verirdi. Kimisi ‘merhaba’, kimisi ‘günaydın’ kimisi ‘selamınaleyküm’ derdi. Biz bu değeri tekrar kazanmak istiyoruz. Selamlaşmak medeniyetin birinci adımıdır. Herkes birbirine selam versin. Birinci arzum bu kültürün tekrar yaygınlaşması için çalışmalıyız. İnsanlar birbirinden kaçmasın birbirine yakınlaşsın. Geçmişimizde olan ama bugünlerde yitirmeye başladığımız bir değerden bahsetmek istiyorum. Bursa ahlaklı bir şehirdir. Ticari ahlak var, aile hayatında ahlak var, sosyal yaşantıda ahlak var. Eskiden söz senetti. İnsanlar birbirine söz verdi mi ticarette bu yerine getiriliyordu. Sosyal hayatta bu yerine getiriliyordu. Ama günümüzde maalesef çok azaldı diyebiliriz” dedi. 

YARINLARI UNUTMADAN…
 “Ne olur bu ahlak meselesini de göz önüne alalım” diye konuşmasına devam eden Orhan şöyle devam etti: “Eskiden komşuluk ilişkileri de çok farklıydı. Herkes birbirinin kapısının önünü temizlerdi. Eskiden kaçak inşaat nedir bilmiyorduk ama bugün Bursa’nın yüzde 70’i kaçak. Komşuluk ilişkileri sıkıntılı. Kültürel kodlarımıza geri dönmemiz için ne yapabiliriz! Bunları konuşmalıyız. Bursa’da birçok insan farklı coğrafyalardan geldi. Başka yerde doğdu ve Bursa’da doyuyor. Elbette doğduğu yer var o olacak ama doyduğu yere de sahip çıkma mecburiyeti var. Bursa’nın bugünü var. Yarını da var. Yarınları unutmadan kentimize sahip çıkmalıyız. Sevginin hakim olduğu, saygının hakim olduğu, kardeşliğin, yardımlaşmanın, hoşgörünün hakim olduğu, kimsenin kimseye zarar vermediği bir Bursa olsun istiyoruz.”

ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ ÇARE SİZSİNİZ 
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız ise, “Bugün Bursa ile ilgili dertlenen ve buraya gelen tüm gönüldaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Siz ve biz yaşıyoruz bu şehirde. Bizi siz bu problemleri çözmek için buralara getirdiniz ama siz problemleri bize aktarırsanız Bursa’daki birlik ve beraberliğimizi hem koruruz hem de problemleri daha iyi şekilde çözeriz. Hikmet Şahin’in şöyle bir sözü vardı; çaresiz değilsiniz çare sizsiniz diyordu. Gerçekten çare sizsiniz. Kent konseyi çalışmalarından her yerde anlatıyoruz ve duyuyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerinden Kent Konseyi çalışmalarını beğenen ve örnek alanlar var. büyükşehir olarak Kent Konseyi’nin varlığı bizi mutlu ediyor. El birliği ile kentimize sahip çıkacağız, sorunların çözümüne katkı sağlayacağız” diye konuştu. 
 

NELER KONUŞULDU?
Konuşmacıların ardından tek tek söz alan katılımcılar görüş ve önerilerini sundu. Divan başkanlığını Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın, divan üyeliklerini ise Murat Başlar ve Yasemin Tatlı’nın yürüttüğü toplantıda kentlik bilinci, yer altı ve yer üstü temiz su kaynaklarının korunması, hava kirliliği, ulaşım, bilim çalışma gurubu kurulması gibi birçok öneri geldi. Son olarak katılanların görüş ve önerilerinin  bir rapor haline getirileceğini söyleyen Orhan, önerilerin dikkate alınacağını ve katılımcıların tek tek aranacaklarını belirtti.