Özlem ATAÇ
Ülke ekonomisinin ve ihracatının lokomotif sektörlerinden biri olan makine sektörü Bursa'da bir araya geldi. Metal işleme teknolojileri, saç işleme teknolojileri ve otomasyon fuarlarını tek çatı altında buluşturan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. 21 ülkeden 372 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile 7 salonda 40 bin m2 kapalı alanda gerçekleştirilen organizasyon, 65 ülkeden 40 binden fazla profesyonel ziyaretçi ve 1 milyar TL'lik ticaret hacmi hedefliyor. Makine yapan makinelerin fuarı olarak adlandırılan organizasyonun açılışına TÜYAP Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Takım Tezgâhları Sanayi ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Büyükşehir Belediye si Başkan Vekili Süleyman Çelik, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy katıldı. TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile gerçekleştirilen organizasyon 4 gün sürecek. 

BÜYÜK FIRSATLAR BÜYÜK AVANTAJLAR
BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları’nda, TÜYAP’ın yurtdışı ofislerinin çalışmaları ile Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangledeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna - Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gambia, Gana, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Katar, Kazakistan, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovenya, Suudi Arabistan, Tayvand, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemenve Yunanistan’dan organize edilen iş insanları ağırlanacak. Yurt içinden 40’dan fazla sanayi şehrinden gelecek heyetlerin de dâhil olması ile oluşacak platformda dört gün boyunca gerçekleşecek iş bağlantıları, katılımcı firmaların yeni pazarlara açılması için büyük fırsatlar sunarken aynı zamanda istihdam anlamında da avantajlar sağlayacaktır.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi


PERSPEKTİFİMİZ GENİŞ
BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarı’nın sezonun son fuarı olduğunu belirten Ersözlü, “Geçmiş yıllarda katılımın önemli bir kısmı imalatçı ve ihracatçı firmalardan oluşturuluyordu bu konuya daha ağırlık verilerek imalatçının ve ihracatçının buluşma merkezi Türkiye’de bu sektörde yapılan fuarlar içerisindeki sıklet merkezi olma amacıyla yolumuza devam ediyoruz. Bugün açılışını yaptığımız bu fuar Türkiye’de yapılan fuarlar içerisinde imalatçıların en fazla olduğu yerli makine üreticisinin en fazla katılım gösterdiği tek fuardır. Fuara katılan firmaların yüzde 80’ni imalatçılardan oluşuyor. Yüzde 20 civarı da dış dünyada farklı katılımcılar yer alıyor. Baktığımızda sac işleme konusunda önemli bir merkez haline gelen lazer kesim makineleri konusunda, testereler, otomasyon ve kalite kontrol ölçüm cihazları konusunda çok geniş bir perspektifle fuarımız hazırlandı. Fuarımız 21 ülkeden 372 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile 7 salonda 40 bin m2 kapalı alanda yer alıyor. 1 milyar TL'lik iş hacmi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

TÜRK MALI GURURU
Takım Tezgahları Sanayi ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık “Sanayinin lokomotifi olan otomotiv sektöründe Bursa gerek ana sanayisi gerek yan sanayisi ile sadece ülkemizde değil dünyada da önde gelen bir şehir. Dolayısıyla aşırı potansiyel gereği bilhassa TÜYAP üyeleri için ayrıcalıklı bir şehirdir. Şu an burada ARGE ve inovasyondan ödün vermeden firmalarının katma değerlerini bir dünya markası haline getiren sanayicilerimiz var. Her biri ülkemizin ihracatına katkıda bulunmasının yanı sıra Bursa’nın sanayide profesyonelliğinin canlı örneğidir. Şehrimiz Türk malı gururunu yaşatan pek çok sanayi üreticisini bünyesinde barındırıyor. Haliyle sanayiden bahsedilince Bursa’nın marka değeri tartışılamaz. BUMATECH’de hem dernek üyelerimizin hem de bölge sanayisinin yanında bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

YERLİ SANAYİNİN ÖNCÜSÜ
BUMATECH Fuarı’nın Bursa’da düzenleniyor olmasının büyük bir gurur olduğunu dile getiren Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, “Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında ilk modern tekstil ve konfeksiyon fabrikaları Bursa’da kuruldu. Makine sanayimizin temelleri bu sektörle bağlantılı olarak Bursa’da yapıldı. Daha sonraki dönemlerde Bursa Türk sanayisine öncelik etmeye devam etti. İhracatımızın amiral gemisi otomotiv sektörü üretimin Bursa’da başlamış olup dünya çapında yer edinmiştir. İlk organize sanayi bölgesi Bursa’da kuruldu ve buradan tüm Türkiye’ye yayıldı. Bursa bu özelliğini günümüzde de araştırma geliştirme teknolojisinde ağırlığını göstermektedir. Ülkemizin küresel ekonomik değerinin birinci lige yükselmesi makine imalatı sektöründe göstereceğimiz başarıya bağlıdır” diye konuştu. 

MAKİNE SEKTÖRÜ YÜKSELİYOR
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli ise, “Yeni ekonomik modeliyle birlikte daha stratejik hale gelen makine sektörünün temelinde gerçekleştirdiğimiz fuarlarımızın firmalarımıza, kendimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Küresel ölçekte korumacılık politikaları ticaretin önünde ciddi engeller koymaya devam ediyor. Yaşanan ekonomik daralma sermaye yakınlarını olumsuz etkiliyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafyanın zorluklarıyla birleşerek önümüzde zor bir mücadele gösteriyor. Ancak bunlara rağmen teknolojideki ilerleme devam ediyor. Makine sektörü yeni sanayi devriminde en fazla söz sahibi olan sektör koluna yükseliyor” dedi. 

ŞEHRİMİZİ FARKLI YERLERE TAŞIYACAĞIZ
Fuarcılıkta Bursa’nın iyi bir noktaya geldiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, “Fuarcılıkta iyi bir noktaya gelen Bursa’mızda böyle bir etkinlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Baktığımızda tarihi ve kültürel yapısıyla, tarımıyla, ticaretiyle ve yeşilliyle hakikaten farklı bir konumda. Sanayi anlamında baktığımızda Bursa’mızın çok daha farklı bir noktada olduğu bir gerçek. Bizlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak hem Ticaret Ve Sanayi Odamızla hem Valiliğimizle hem de BEBKA ile ortak bir paydada buluşmak suretiyle Bursa’mızın farklı yerlere gelmesi için uğraş içerisindeyiz” diye konuştu. 

795 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy ise “3 fuarı tek çatı altında birleştiren yılın son fuarındayız. Bursa çok kıymetli bir il. Üretim anlamında çok önemli konumdayız. MİB Başkanı Emre Bey ile sohbet ederken ne kadar ihracat ithalat yaptığımızı sordum. Kendisi 18 buçuk milyon dolar yakına ihracatımız var, ithalatımız 36 milyon dolar arada büyük farklar var cevabını verdi. Demek ki arada çok büyük farklar var. Bu fuarlar o anlamda çok kıymetli. Makine imalatı konusunda bu yıl Bursa’da 795 milyon dolarlık ihracat meydana geldi. Bu durumda Bursa’nın ihracattaki payını gösteriyor. Dünya teknolojisi ile Bursa’yı buluşturmak çok önemli. Fuarın açılışında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.