Özlem ATAÇ 
Hayatının bir bölümünde Fas’ta çalışan, 4 yıl önce de Türkiye'ye gelen 32 yaşındaki Senegalli Omar Toure, Bursa sokaklarında kemer, parfüm satarak ailesinin geçimini sağlıyor. Senegal’deki yaşam koşulları sebebiyle hayatını hep farklı ülkelerde geçiren Omar, ziyaret için Senegal'e gittiği sırada aşık olduğunu ve evlendiğini dile getirdi. Fas’tan sonra eşini alıp Türkiye’ye geldiğini söyleyen Omar, şimdi ise kendine bir hayat kurduğunu ve 1 yaşında çocuğu olduğunu belirtti.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

DİLENMEKTENSE ALNIMIN AKIYLA
Türkiye’ye 2016 yılında geldiğini dile getiren Omar, “İlk geldiğim zamanlar tektim, Türkçe bilmiyordum. Birkaç gün otelde kaldıktan sonra buradaki Senegalli arkadaşlarla tanıştım. Onlardan fikir edinerek, kemer, parfüm ve saat satmaya başladım. O günden bu yana Bursa sokaklarında kemer ve parfüm satarak geçiniyorum. Dilenmektense alnımın teriyle çalışıp kazanıyorum. Belli bir zaman geçtikten sonra Senegal’e dönüp sevdiğim kızla evlendim ve onu da alarak tekrar geri döndüm. Şu an Altıparmak’ta bir apartman dairesinde oturuyoruz. 1 yaşında çocuğumuz var. Kira, ısınma, elektrik, su ve gıda gibi tüm giderlerimizi sokaklardan elde ettiğim gelirimle karşılıyorum. Aslında burada kendi ülkemizdeki gibi sakin bir hayatımız var. Türkiye’yi ve özellikle Bursa’yı çok seviyorum. Genelde tezgahımı Pirinçhan’ın olduğu araya açıyorum. Burada tezgahımın önünden çok fazla sayıda insan gelip geçiyor. Böylece bir şeyler satabilme ihtimalim artıyor” diye konuştu. 

ÇOCUĞUM TÜRKİYE VATANDAŞI
Sokak satıcısı olmanın belli başlı zorlukları olduğunu belirten Omar, “Özellikle mevsim koşulları ben ve benim gibileri çok zorluyor. Her ne kadar öyle görünse de ailem için bu işi yapmak zorundayım. Şu an 1 yaşında çocuğum var, onun için bu kadar zorluğa katlanıyorum. Çocuğum Türkiye’de doğdu ama hiçbir sağlık güvencesi yok. Türkiye’deki devlet büyüklerine çok teşekkür ediyorum bize oturma izni veriyor ama keşke sağlık güvencesi konusunda da bir çözüm olsa. Çünkü bu durumda çok zorlanıyorum. Çocuğumun hasta olmaması için çaba harcıyoruz ama sonuçta çocuk, çocuklar hep hasta olabiliyor. Hasta olduğu zaman hastaneye götürdüğümüzde burada kazandığım bir aylık birikim kadar ücret ödemek zorunda kalıyorum. Hiç kimseyle sorunum yok Türkiye’ye geldiğim günden beri hiç kimseyle ağız dalaşına bile girmedim. Çocuğum bir Türkiye vatandaşı burada doğdu. Kendim için bir şey istemiyorum, devlet büyüklerimizden sadece çocuğumuzun sağlık sigortasını yapmasını istiyorum. Eminim ki bu durumda olan binlerce Senegalli arkadaşım var. Bize sahip çıkılsın, aile huzurumuzu ve çocuklarımızın geleceği için bir şeyler yapılsın” dedi.