Son olarak Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve birçok ili derinden etkileyen 6 Şubat depremlerinde sonuçlar epey ağır olmuştu. Büyük yıkımların yaşandığı ve birçok kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından insanlarda sismofobi yani deprem korkusu oldukça yaygınlaşmaya başladı. Peki deprem korkusu için neler yapılmalıdır?

sismofobiyi atlatmak

Deprem korkusu nedir?

Sismofobi yani deprem korkusu genellikle deprem bölgesinde bulunan ülkelerde görülen bir durumdur. İnsanların yükseklik korkusu, hayvan korkuları, kapalı alan korkusu gibi birçok korkusu bulunurken deprem korkusu da sıklıkla görülebiliyor. Kişiler yaşanabilecek bir depremde kendisinin ve sevdiklerinin görebileceği zararlar için büyük endişe duymaktadırlar. Bu endişe kişilerin günlük hayatlarını oldukça etkilerken, uyku düzeninin bozulması, nefes darlığı ve beraberinde getirdiği birçok psikolojik rahatsızlığa sebep olabilir. Bu korkunun ortaya çıkması için kişi ya bir deprem yaşamış olabilir ya da izlediği deprem haberleri, dinlediği deprem hikayeleri sayesinde deprem korkusu ortaya çıkabilir.

deprem-korkusu-nedir-nasil-yenilir-deprem-korkusu-sismofobi-nasil-gecer-deprem-korkusu-belirtileri-ve-terapisi-420

Deprem korkusunun belirtileri nelerdir?

  • Bu kişiler sürekli depremi düşünür ve kendilerini hep diken üstünde tutarlar.

  • Duydukları bu korku sayesinde günlük hayatlarını olumsuz birçok açıdan etkilerler.

    Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede
  • Sürekli deprem endişesi duymaktan kişilerde uyku bozukluğu meydana gelir.

  • Deprem korkusu yaşayan kişiler depreme karşı aşırı bir hazırlık içerisindedirler.

  • Nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, kalp çarpıntısı, terleme gibi birçok fiziksel rahatsızlık yaşarlar.

  • Deprem ile ilgili olan konuşmalardan rahatsızlık duyarlar ve kaçınmak isterler.

749e47c4d7d2a6bf519f102187f838c9

Deprem korkusu ile nasıl başa çıkılır?

Deprem korkusu ile başa çıkabilmek için korkularınızı sevdikleriniz ile konuşabilir, olası bir depremde yapacaklarınızı kararlaştırabilir ve abartıya kaçmadan bir hazırlık yapabilirsiniz. Eğer kişi bir deprem yaşadıysa ve kendisini o bölgede güvensiz hissediyorsa kendisini daha güvenli hissedebileceği bir yere geçmelidir. Sürekli depremi düşünmek yerine günlük hayatındaki rutinlerini yapmalı ve kendisine aktiviteler edinerek olabildiğince depremi düşünmeyi bırakmalıdır. Kendinizi zihinsel olarak da depreme hazır olduğunuzu ikna edin ve kötü sonuçlar yaşayacağınıza dair düşünceleri bir kenara bırakın. Bu korkuyu yenmeniz için profesyonel bir destek almakta faydalı olacaktır.

Editör: Stajyer1 Stajyer1