16 Temmuz’da hizmete girerek Bursa halkına uzman doktorları, son teknoloji ürünü gelişmiş alet ve ekipmanları ile şifa dağıtacak denilen Bursa Şehir Hastanesinde start verilmeden önce İl Sağlık Müdürü Özcan Akan’ın davetine uyarak yola çıktım.

Ama kafamda cevapsız birçok soru vardı.

Bursa Şehir Hastanesi'ne ulaşmak zor mu?

Bursa Şehir Hastanesi ile tanışma gününde buluşmak için evimin önü FSM den saat 08.45’de ‘adres bulucuyu’ ayarladığımda bana hedefin 14 km ilerde ve 7 dakikada ulaşabileceğimi söyledi. 

Mudanya istikametinden giderek yedi dakikada hedefe vardım.

Aynı saatlerde Bursa istikameti yoğun ve benzeri mesafe olan Eski Fakülte dediğimiz noktaya ulaşmak için en az otuz dakika zaman gerekeceği tecrübe ile sabittir.
Bir acil hastanın hastaneye ulaşması için en önemli şey mesafe değil zamandır.

Şehir Hastanesini pasta gibi keserek kentin merkezine otursanız bu kadar kolay ve hızlı bir ulaşım olamayacağına bahse girerim.

Demek ki ne imiş? 

Bana göre Şehir Hastanesi BURULAŞ’ın da ek ve raylı sisteme entegre takviye seferleri ile bizlere uzak ve ulaşım için sıkıntılı değilmiş.  

Bursa Şehir Hastanesi'nde yüzde 70 garantili hasta sayısı var mı?

Bursa Şehir Hastanesi 'yap işlet devret' değil, 25 yıllığına 'yap kirala devret' sistemi modeli kullanılarak hayata geçirildiğini öğrendim.

Binayı yapan konsorsiyum bunu devlete 25 yıl sonra devretmek üzere kiralıyor ve Sağlık Bakanlığı'nın personeli ile çalıştırılıyor. Temizlik, güvenlik yemek gibi taşeron hizmetleri yine eskisi gibi özel sektörden hizmet satın alınarak yapılıyor.

Demek ki ne imiş?

Kamuoyunda yaratılan Osmangazi Köprüsü, İstanbul Hava Limanı gibi yüzde 70 hasta garantili bir sistem değil, binanın 25 yıl devlet tarafından kiralanması şeklinde olacağı ve sosyal güvenlik şemsiyesi altında olanlar şuan devlet hastanelerinde uygulanan sistemle tedavi edileceğini öğrendim.

Bursa Şehir Hastanesi'nin yatak kapasitesi ve hizmet kalitesi nedir?

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan basın sohbetinde‘ Bursa Şehir Hastanesi en büyük değil ama hizmet kalitesi en yüksek hastane olarak Bursalılara hizmet verecektir’ dedi.

Bursa Şehir Hastanesi'nde 1355 hasta yatağı, 194 yoğun bakım ünitesi, 23 yeni doğan bakım, 403 poliklinik odası, 2 MR odası, 49 ameliyathane, 92 asansör, 10 yürüyen merdiven ve açık kapalı 544/2697 aaçlık otopark bulunuyor.

Yataklar, 569 tek kişilik, 252 çift kişilik, 28 süit, 4 VİP odalarda hizmet veriyor.

Günümüzde sağlık hizmetlerinin uzaman hekimler, güçlü ve modern altyapının birleşmesi ile başarılı sonuçlar verdiğini biliyoruz.

Bu anlamda mükemmel altyapıyı destekleyen diğer  birimler ile yepyeni bir anlayışla Bursa’ya hizmet vereceğine inanmak istiyorum.

BU BÜYÜKLÜKTE  KAYBOLMAMAK  ELDE DEĞİL

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan sunumunu bitirdikten sonra beraber bir hastane gezisi yapalım dedi. Yola çıktıktan sonra nasılsa peşlerinden yetişirim diye ilk ihtiyaç mola yerine daldım. Çıktığımda ortalıkta kimse yoktu ve kendimi yapayalnız hissettim. 

Koridorda devam ederken yanımdan ‘GİNGER’ kullanan insanların geçtiğini görünce büyüklüğün farkına vardım ve Selahattin Adıgüzeller’i arayarak "Ben kayboldum, size ulaşamıyorum bana konum at" dedim. Aldığım cevap bana kapak oldu ‘Ben de kayboldum Ağabey’ dedi.

Grupla buluşmaktan umudumu kesince korsan dönüş yaparak geldiğim noktaya ulaşmaya çalışırken bir AVM kıvamında açılmak üzere son rötuşları yapılan mağazalar, süpermarket gibi birçok işyerinin önünden geçtim ve çıkışı bulduğumda çocuklar gibi sevindim.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

İnsanlar oraya hastaneyi gezmeye değil, ilgili kliniklerde tedavi olmaya geleceklerinden benim durumuma düşmeyecekledir. Yönlendirme tabelaları ve yer çizgileri çok düzenli ve yakışıklıydı.

Bursa Şehir Hastanesi'ni dışarıdan izlemek de çok keyifli oldu. Kitap gibi hastane çevir çevir oku hesabı bana iyi geldi. 

Umarım bu heybetine yakışır hizmetler verir ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini kendi bilimsel eğitim kimliğine geri döndürür. Çünkü bizim sağlık için öncelikle iyi eğitim almış doktorlara ihtiyacımız var.

GÜNÜN RAPORUNA GELİNCE

Baştan sona iyimser bir bakış açısıyla yaptığım tespitlerin yanı sıra aklıma takılan sorular da olmadı değil…

Bu kadar güzel bir sağlık tesisi Bursa’ya kazandırılırken ve hasta yatağı açığımız varken, olan yatakları kapatmayı içime sindiremedim.  

Kira bedelini sorduğumda Özcan Hoca rakamı bilmediğini söyledi. Umarım makul ölçülerdedir.

Personel ulaşım servisleri ile ilgili bir çözüm olmadığı bilgisini aldım. Umarım tez zamanda çözülür.

Kayıhan Pala Hoca'dan büyük sağlık merkezlerinin anavatanı olan ABD’de artık 400 yataklı lokal hastanelere geri dönüş başladığı bilgisini aldım. Umarım yakın gelecekte biz Muradiye, Çekirge Devlet Hastanelerini ve Zübeyde Hanım Doğumevini aramayız.

Umarım kent içindeki özel hastaneler muayene katılım paylarında gemi azıya almaz. 

Kaybolan bir insan psikolojisi altında tek bir kare fotoğraf çektiremeden gezimi tamamladım.

Bursa Şehir Hastanesinin 16 Temmuz’da başlayacak olan sağlık hizmet maratonunun Bursa Halkına hayırlı, uğurlu ve sağlıklı olmasını diliyorum.