Bir huysuzluk nöbeti birkaç şekilde ele alınabilir: Meditasyon veya günlük kaydı gibi aktivitelerle kendinizi korkunuzdan kurtarmaya çalışabilir, huysuzluğunuzun daha ciddi bir şeyin işareti olmadığından emin olmak için doktorunuzla konuşabilirsiniz ya da bu ruh hali değişimlerini başlamadan önce durdurmak için önleyici tedbirler uygulayabilirsiniz. İkincisini yapmanın bir yolu, hangi ilaçların sizi aşağı çekebileceğini bilmektir. Huysuzluğunuzun arkasındaki suçlu olabilecek reçeteli ilaç hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

basliksiz-11.jpg

TANSİYON İLAÇLARI

Uzmanlar " Tüm ilaçlar gibi, tansiyon ilaçları da bazen istenmeyen yan etkilere neden olur. Birçoğu hafif ve kısa ömürlü olsa da, bazıları depresyon gibi ruh hali değişiklikleri de dahil olmak üzere daha endişe verici." diyor. Hipertansiyon dergisinde yayınlanan 2020 tarihli bir araştırma, birkaç yaygın yüksek tansiyon ilacının insanların ruh hallerini etkileyebileceğini buldu. Cardiovasküler Business, " Çalışmanın bulgularına göre, kalsiyum antagonistleri ve beta blokerler duygudurum bozuklukları için iki kat artmış riskle ilişkilendirilirken, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve anjiyotensin-reseptör blokerleri duygudurum bozukluğu riskini azaltıyor" diyor.

istock-962070746-1.webp

ANTİDEPRESANLAR

Antidepresanların insanları daha iyi hissettirmesi beklenir, ancak bazen kendilerini iyi hissetmeyen yan etkilere neden olabilirler. Uzmanlar, "Antidepresanlar genellikle depresyonu tedavi etmek için reçete edilir. Ancak, sinirlilik ve ruh hali değişimlerine de neden olabilirler." diyor.

Antidepresanlarınızın huysuzluğa neden olabileceğini düşünüyorsanız , psikiyatrist Zinia Thomas, insanların sağlık uzmanlarına farklı bir ilaç denemelerini sormalarını önerir. Everyday Health'e verdiği demeçte, karışıma egzersiz veya ışık terapisi gibi bazı ruh hali artırıcı aktiviteler ekleyebilirler. "Bu kombinasyon iyileşmenizi hızlandırabilir ve antidepresanlarla geçirdiğiniz toplam süreyi azaltabilir." dedi.

basliksiz-12.jpg

DOĞUM KONTROL HAPLARI

Uzmanlar, doğum kontrol hapı alan bazı kişilerin adet öncesi ruh hali değişimlerinin yoğunlaştığını görebileceğini söylüyor. "Bazı kadınlar doğum kontrol hapları alırken ruh hali değişiklikleri yaşarlar. Bunlar arasında depresyon, kaygı veya sinirlilik olabilir" diye açıklıyor.

Uzmanlar ayrıca “ Hormonal kontraseptiflerin ruh halini, tipik olarak olumsuz bir şekilde etkilemesi çok yaygındır ” diyor. Hormonal doğum kontrolünün, adet öncesi disforik bozukluk olarak bilinen şiddetli bir PMS formu olan kişilerde ve ayrıca duygudurum bozukluğu öyküsü olan kişilerde "daha güçlü duygusal etkilere" sahip olabileceğini bildirmektedir.

Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı

basliksiz-13.jpg

DİYABET İLAÇLARI

Diyabetin potansiyel olarak huysuzluğa neden olduğu bilinmektedir. Uzmanlar, " Glisemik değişkenlik olarak da bilinen kan şekeri dalgalanmaları doğrudan ruh hali değişimlerine neden olabilir " diyor. Uzmanlar ayrıca, "Kan şekeri yükselmeleri ve düşüşleri nedeniyle meydana gelen ruh hali değişimleri, doğada duygu temelli olmaktan ziyade fizyolojiktir. Kan şekeri, diyabetin kontrolsüz veya iyi yönetilip yönetilmediği konusunda dalgalanabilir." diyor. Bununla birlikte, potansiyel olarak güçten düşüren bu hastalığı tedavi etmesi amaçlanan diyabet ilaçları sıklıkla duygusal sorunlara da neden olabilir.