Özlem ATAÇ
Bursa Tarım Fuarı’nda yaptığı fırınlarla ilgi odağı olan Mustafa Berber, hayatının dönüm noktasını ve başarı hikâyesini katılımcılarla paylaştı. Demirçelik işçisiyken evin ihtiyaçlarına yetişemeyen Berber, şimdiler de ise siparişlere yetişemiyor. İlk olarak Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde iki seyyar fırınla başladığı işinde kısa sürede adını duyuran Berber, Türkiye’nin çeşitli illerine de seyyar taş fırın gönderdiğini ve satışlara yetişemediğini belirterek, bu duruma gelmesine vesile olan zorlu süreci şöyle anlattı: “O zamanlar da bir demirçelik işçisiyken girdiğim bir ortamda hayatımı değiştiren fıkrayı dinlediğimde aslında ne kadar komik de gelse, fırın seyyar olabilir düşüncesi aklımın bir tarafına kazındı. Hemen işe koyularak, iki seyyar fırın yaparak başladım. Başlarda ümitsiz olsam da gösterilen ilgi beni daha fazlasını yapmaya itti. Çünkü fırın halkımızın ortak bir noktası, ilgiden memnun kaldıkça ben daha çok çalıştım ve ürettim. Bir de baktım ki girişimcilere bayilik verir bir konuma gelmişim.”

‘KENDİ EKMEĞİNİ KENDİN YAP’
“Gülünç gelen bir durum bana iş imkânı sağladı” diyen Berber, yıllar önce başladığı bu işin bu kadar hızlı büyüyeceğini tahmin edemediğini belirterek, 3 yıl içerisinde gelemeyeceği yerlere ulaştığını söyledi. ‘Kendi ekmeğini kendin yap’ sloganıyla yoluna devam eden Berber, imalatını yaptığı seyyar taş fırın hakkında ise şöyle konuştu: “Eskiden ekmek alamayanlar kendi ekmeğini kendi yapardı. Tabi mahallede kurulan tandırlarla. Şimdi bu tandırlar yasaklandı ve kaldırıldı. Ekmeğin fiyatı günden güne aldı başını gidiyor. Bizde imalatını yaptığımız taş fırınlarının halkımızın ihtiyacını karşılamada bir numara olduğunu düşünüyoruz. Büyük fırınlarda bulunan bütün özellikleri bünyesinde barındıran, özel taban tuğlasından, baca sistemine, çatısından malzemesini saklayabileceğiniz özel bölmesine kadar her şeyi profesyonelce düşündük. Tekerlekli ve 5-15 köy ekmeği kapasiteli köy ekmeğinin yanı sıra kendi pide ve lahmacunlarını da yapabilirler. Hatta içerisine koyduğumuz aparat ile bahçelerindeki barbekü ve ızgaranın yerine kullanabilecekleri harika bir icat olan seyyar fırınlarımız tamamen Sakarya’da üretilerek Türkiye’nin yer yerine gönderiliyor.”

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

FUARDA BÜYÜK İLGİ
Tarım Fuarı’nda büyük ilgiyle karşılandıklarını belirten Berber, “Fuar açılalı kısa zaman olmasına rağmen gösterilen ilgi çok büyük. Açıkçası bu kadarını beklemezken, yıllar geçse de her sattığım üründe bir fıkranın benim hayatımdaki yerini unutmam mümkün değil” şeklinde konuştu.