Ufuk IRGAŞ-Özkan YILDIRIM

Kısa bir süre önce odayı devralan ve kısa zamanda ekibiyle birlikte birçok hizmetin verilmesinde büyük payı olan Bursa’mızın en aktif odalarından Bursa Seyyar Pazarcılar Odası’nın Başkanı Refik Aksu ile pazar ve pazar yerlerini öncelikle masaya yatırdığımız güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Refik Bey, öncelikle bize kendinizi ve sonrasında Bursa Seyyar Pazarcılar Odası’nı tanıtabilir misiniz?
Elbette, ben Refik Aksu ‘Bursa Seyyar Pazarcılar Odası’ başkanıyım. Yeni bir yönetim, yeni bir heyecan diyelim... Odayı devraldığımız malum. Öncelikli işimiz odamızın itibarını kurtarmak... Resmi kurumlarda saygınlığımızı arttırdık. ‘Esnafımıza ne ölçüde yardımcı olabiliriz?’ sorusuna yanıt aramak için saha çalışmaları yaptık. Pazar yerlerimizi gezerek hem pazarcı arkadaşlarımızın hem de pazar yerlerinin eksiklerini gördük. Bu saha çalışmalarımızı yaparken tek gayemiz, amacımız esnaf arkadaşlarımız değildi. Aynı şekilde halkımıza ne ölçüde yardımcı olabiliriz, halkımıza ne katabiliriz diye de düşündük. Bunun için pazar yerlerinde ücretsiz otoparklar tuttuk. Öncelikle Beşevler pazarında, sonrasında Dikkaldırım pazarı için Osmangazi Belediye Spor Merkezi tarafından çalıştırılan otoparkı kiraladık. Pazarın kurulduğu günler kiraladığımız otoparkları halkımıza ve esnaf kardeşlerimize ücretsiz yaptık. Bir pazar yerimizde sabah 10.00’da başlayıp akşam 19.00’da biten ücretsiz halk servislerini çalıştırdık. Bunun gibi servislerimizi çoğaltacağız. Şuanda Yıldırım’da birkaç pazar yerini düşünüyoruz.

Odamız geçmişte pasif yönetildiğinden dolayı bazı odalar konuya el atmış, pazar yerleri açmaya kalkmış. Örneğin birkaç tane ismini vermeyeceğim odalar var; pazarcılığa soyunmuş. Bizim, bin 700 tane üyesi bulunan pazarcılar odası dururken 200-300 üye sayısı bulunan odalar bizim odamızın yerine pazar yerleri açmaya kalkmışlar. Pazar yerleri açılırken belediyeler tarafından bir komisyon kurulması gerekir. Bu komisyona özellikle pazarcılar odasının davet edilmesi gerekir çünkü bilirkişi odur. 

ADAY OLMADIK, GÖSTERİLDİK 
Pazarcının ne kadar karede alışveriş yaptığını, nerede verimli olduğunu en iyi pazarcılar odası bilir. “Ben bu işe hayatımı verdim” diyebilirim. Kırk yıldır pazar yerlerindeyim, kırk yıldır bu işin içerisindeyim, kısacası ben bu işin mutfağından geliyorum. Ben bu işe tuz pazarında üç tekerlekli el arabasıyla başladım. Kendimiz sahalarda değiliz fakat tezgâhlarımız hala çalışmakta. Bursa’nın en saygın esnaflarındanız. Biz başkanlık için aday olmadık aday gösterildik. Yani bırakın başkanlığı bir yönetim kurulu kurmayı bile düşünmedik. Esnaf arkadaşlarımızın desteği ile çalışmadan 20 gün içerisinde seçimleri kazandık. Birileri alt yapı oluştururken, biz alt yapı oluşturmadan seçimleri kazandık. Hedeflerimiz büyük çoğu belediyelerden protokolleri aldık. Gürsu, Kestel, Mudanya gibi bazı ilçelerimiz ile de temas içerisindeyiz. 
Peki, Refik Bey tanzim satış noktaları açıldı kış aylarında, bu noktalarla aranız nasıl?
Esnafımız maalesef bu sene para kazanmadı. Tanzim satış noktalarının kurulması ile esnafımız ve devletimiz yanlış lanse edildi, pazarcı arkadaşlarımız mağdur oldu. Misal vermek gerekirse halde patates üç lirayken,  tanzim noktalarında iki liraydı, ya birileri bu işten çok para kazanıyor ya da devletimiz zarar ediyor. Eğer ki bir ürünü pazarlarda düşürmek istiyorsanız işin kaynağına bakmanız lazım. Üretime, gübreye, mazota bakmanız lazım. Üretimi arttırmak için doğal kaynaklarımızdan faydalanmalıyız ülkemiz sadece Antalya’ya ya da Mersin’e bağımlı kalmamalı üretim açısından diye düşünüyorum. 
 

ÜRETİM ÇOĞALINCA İŞLER RAYINA GİRİYOR

Peki, bu bağlamda tanzim satış noktalarının esnafımızı sıkıntıya soktuğunu söyleyebilir miyiz Refik Bey?
Evet, sıkıntıya soktu fakat şuan tanzim satış noktaları kalktı. Yalnız bunu devletimiz kaldırmadı; kendiliğinden kalktı. Üretim çoğalınca, yerli ürün çıkınca tanzimler iş yapamadı. Taze ve uygun fiyatlı ürünler pazara girince vatandaşımız tanzim noktalarından elini ayağını çekti. 

Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

Başkanlık koltuğuna oturduğunuzda karşılaştığınız başlıca sorunlar nelerdi?
Şimdi göreve başladığımızda odamızın ciddi şekilde maddi kaynak açığı vardı. Odanın batacağını anlayan arkadaşlarımız tazminatlarını alıp gemiyi ilk terk eden kişiler olmuş. Sürekli olarak belediyelerle muhalefet içerisine girilmiş. Bizim belediyelerimizle muhalefet olmaya hakkımız yok. Muhalefetle bir yere varılmaz orta yolu bulmak gerekir. Başkanlık koltuğuna oturduğumuzda ilk olarak esnafımızı kazandık; onların desteklerini arkamıza aldık. Bizlere karşı muhalefet olan arkadaşlarımızı da kazandık; onları da yanımıza aldık. Odamızın borçlarını sıfırladık, eski hurda araçları satıp yerine dokuz tane yeni araç aldık. Koltuğa oturduğumda üç personelimiz vardı; şuan da bizimle birlikte çalışan yirmi yedi çalışma arkadaşımız var. Pazar yerlerinde görevlendirilmek üzere bir inşaat ekibimiz bulunuyor. Kapalı pazar yerlerimizi çoğaltmayı amaçlıyoruz. Panayır pazar yeri bizim için Bursa’nın en donanımlı örnek pazar yeridir. Bütün belediyelerimize bunun gibi örnek projelerimizi sunmaktayız. 

BİZİM TATİLİMİZ OLMAZ

Son olarak meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz Refik Bey?
Pazar yerlerindeki kaliteyi arttırabilmemiz için pazarcı arkadaşlarımızın araçlarını tezgâhlarının arkasında bırakmamasını rica ediyorum. Sonuç olarak vatandaşlarımız araçlarıyla pazar yerlerine gidiyorlar. Alım-satımın, alışverişin çoğalması ve güçlenmesi için güler yüzlü ve hoşgörülü davranmalıyız. Kalite sadece ürün ile olmuyor; hizmet kalitesini de arttırmak gerekiyor. Böylece birlikte daha başarılı olabileceğimize inanıyorum. Elbette bütün pazarcı arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza bol kazançlı günler diliyorum, emin olun onlar yeryüzündeki belki de en zor meslekte çalışmalar yürütüyorlar. Pazarcının pazarı olmaz, cenazesi olmaz, tatili olmaz, düğünü olmaz; sabah daha hava aydınlanmadan başlayan mesaileri gece ilerleyen saatlere kadar sürer. Biz de o yollardan geçtik, sabah erken kalktığımızdan ve gece geç saatlerde geldiğimizden günlerce çocuklarımızın dahi yüzünü göremiyorduk. Bu bağlamda ben buradan fedakâr pazarcılarımıza selamlarımı iletmek istiyorum.