Ahmet KUNDAKCI
Bursa Valiliği tarafından organize edilen 'Düzensiz Göç ve Değerlendirme Toplantısı'nın özel konuğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Soylu, 21'inci yüzyılın en önemli küresel problemlerinden meşgul olan ülkelerin başında Türkiye geldiğini ve diğer ülkelere bu konuda inanlık adına büyük fark attığını vurgularken, “2017 itibarıyla tüm dünyadaki uluslararası göçmen sayısı 258 milyon. 2018 sonu itibarıyla tüm dünyada zorla yerinden edilmiş insan sayısı 70 milyon 800 bin. Bu rakam son 9 yılda yüzde 63 oranında artmış. Zorla yerinden edilmiş insanların da 29,4 milyonu ülkeler arası yer değiştirmiş. Türkiye'deki 3,6 milyon Suriyelinin bu rakama dahil olduğunu da gözlemlersek küresel meselede nasıl pozisyona aldığımız  açık seçiek ortadadır” dedi.

SÖYLESİNLER HAKKANİYET BUNUN NERESİNDE
Göçle ilgili açıklamalarından sonra bazı siyasi yapıların alenen teröre destek verdiğine değinen Bakan Soylu, "Ve var olan İlişkilerini inkar etmiyorlar. moral ve propaganda işbirliği içindeler. Alenen siyasi destek veriyorlar. Türkiye bütün bunlara rağmen hem göçte hem de terörle mücadelesinde hukuku, insanlığı ve ilkeselliği öncelemesine rağmen kamu düzenini, insan canını, malını korumaya çalışmasına rağmen mazluma el uzatmasına rağmen eleştirilecek, suçlanacak, sağ ve sola şikâyet edilecek. Bu adil değildir ve hakkaniyet ilkesine asla uymaz" dedi. 
Üç belediye başkanın kanunlar çerçevesinde görevlerinden alındığını dile getiren Soylu, “ öyle ki biri, bütün Türkiye de iyi biliyor önceki dönemde de görevden alınmıştı. Suçlu bulundu, sağlık bahanesiyle hapisten çıktı. Devlete meydan okur gibi tekrar aday gösterilmişti, biz bu 3'ünü görevden aldık. Türkiye'nin en büyük şehrinin yeni seçilmiş belediye başkanı, koşa koşa bunları savunmaya gitti. Biz, PKK ile ilgilerini alenen İçişleri Bakanlığı olarak ortaya koyduk ve bunların terör örgütüyle olan ilişiğini değerlendirdik. Demediler ki 'Bizim terör örgütüyle bir bağımız yoktur' Ama dünkü açıklamasında 'Bu belediyelere iftira atıldı' diyor. Sadece yazıklar olsun. Ayıptır. Bu devlet 2 bin 200 yıllık geçmişinde şaklabanlıkla ayakta durmadı. Kurallarıyla, beraberliğine, töresine, geleneğine, bayrağına ve birbirine olan sadakatiyle ayakta durdu. Çene yaparak ayakta durmadı. Kesinleşmiş hükmü yok diye bizi eleştirirken kendileri dönüyorlar bunların masumiyetine, terörle ilişiği olmadığına gayet hüküm verebiliyorlar. İki laflarının biri 'seçilmiş', öyle değil mi? Dün aynı partinin belediyeleri, PKK ile el ele çukur ve bayrak eylemlerini gerçekleştirirken seçilmiş değiller miydi? Bizim aklımızla mı alay ediyorsunuz? Belediyelerin iş makinelerini PKK'ya tahsis ederken orada yetişen gençlerin çocukların belediyeler vasıtasıyla dağa transferini sağlarken bunlar seçilmiş değil miydi? 156 asker, 15 köy koruyucusu, 36 vatandaşımız şehit edilirken bunlar seçilmiş değiller miydi?"

BUNUN ADI HADSİZLİKTİR
“2014 yılındaki yerel seçimlerde PKK'ya müzahir olan siyasi partinin kazandığı belediye 103, 2009'da 98, 2019 yerel seçimlerinde 59. 103'ten 59'a” bilgisini aktaran Soylu. “Demek ki atılan adımlar vatandaşımızın orada demokratik tercihlerini çok net bir şekilde terör ortadan kalkınca ortaya koyabileceğini göstermektedir. Bunu tekrar tersine çevirmek, tekrar o illerdeki, bölgedeki, ülkemizdeki huzuru bertaraf etmek sana mı kaldı? Kimse kusura bakmasın, bugün Diyarbakır'da halay çekenlerin, evlatlarımız şehit edilirken o eylemler yapılırken gıkları çıkmadı. Belediyenin kepçesinin terör eylemlerinde ne işi var, diye bir kişiden söz duymadım. Ne zaman ki o eylemlerden sonra iş makinelerini PKK'nın emrine o belediyeleri görevden aldık, Türkiye'nin en batısından İzmir'den kalktılar koşa koşa geçmiş olsuna gittiler” şeklinde konuştu. 

PEJMÜRDE EDERİZ
Bakan Soylu, eleştirilerini şu şekilde sürdürdü: "Atatürk'ün her türlü istismar edildiği ortamı gördük bu ülkede ama terör örgütü üzerinden istismar edildiğine şimdiye dek rastlamadık. Yazıklar olsun. 30 Ağustos'u yeni geçtik. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bütün şehitlerimiz ruhu şad olsun. Bunu çok net söylüyorum. Buralarda kalırız, kalmayız; görevleri yaparız, yapmayız. Bunların hepsi zamanın içerisinde geçmişte kalacaklar işlerdir. Hepimiz için ama bu ülke hür ve özgür olmalı, bu ülke ve bu millet sadece 780 bin kilometrekareye değil etrafındaki coğrafyaya ve dünyaya kendi medeniyetini anlatabilmelidir. Beyefendimiz ile sarılmışlar, kucaklaşmışlar, halay çekmişler. Allah neşenizi artırsın, gözümüz yok. Bir tarafta şehit aileleri dururken, gaziler dururken, Diyarbakır'a gitmişken Hacire anaya da bir uğrasaydın; oğlunun nasıl kaçırıldığını, bir oğlunun nasıl infaz edildiğini onun ağzından bir dinleseydin bari. Yoksa medya yapıcıların, ajansların sana öyle bir sufle yapmadılar mı? Buradan söylüyorum; işini yap, başımızın üzerinde yerin var; ama işini yapmanın dışında başka işlerle meşgul olursan pejmürde ederiz. Bu kadar açık ve net. Bu ülke adına, bu millet adına, sağına soluna bakmayız. Yıllardır terörden acı çeken insanlar dururken terörist cenazelerinde mezarları başında yas tutan adamlara böylesine bir destek milletimizin de bizim de gönlümüzü acıtır, kimse kusura bakmasın."

GEREKÇELER… GEREKÇELER…
Soylu eleştirilerinin son bölümlerinde ise "Kandil'in atadıklarına 'eş başkan' diyenler,  şehit yakınını işten atıp terörist yakınını işten alanlar, terörist cenazesine gidip gözyaşı dökenler, Türk bayrağına tahammül edemeyenler… Bu insanlara karşı bizim nasıl durmamızı bekliyorlar. Biz aklı karışık insanlar değiliz. Aklı karışık bir devlet de hiç olmadık, Allah'a şükürler olsun. Bizim bu topraklarda 2 bin 200 yıllık devlet geleneğimiz var ve biz bu birikimin hakkını vermekle mükellefiz” diye konuştu. 

352 BİN GÖNÜLLÜ DÖNÜŞ
Gönüllü olarak ülkesine dönen Suriyelilerin 352 bini aştığını dile  getiren Soylu bazı istatistik bilgileri şu şekilde anlattı: "Ülkemizde 1 milyon 546 bin kişi de yasal ikamet izni ile bulunmaktadır. Bunlarda çalışma, eğitim öğretim, bunların arasında yabancı şirket çalışanları öğrenciler gibi insanlarda var. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 2010 yılında 175 bin iken, 2018'de yüzde 52,5 oranda bir artışla 268 bin oldu. Bu sene içinde ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 artarak 237 bine çıktı. Maalesef göçün yaşandığı ülkelerde herhangi gelişim söz konusu değildir" diye konuştu.  

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım