Mert Software & Electronics, yine bir ilke imza attı Mert Software & Electronics, yine bir ilke imza attı

Selülozun çok geniş bir kullanım ağına sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gülçin Alp Avcı, ülke ekonomisinde de selülozun çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Son zamanlarda birçok sektörde olduğu gibi kâğıt endüstrisinde de fiyat artışı yaşandığına işaret eden Doç. Dr. Avcı, gıda, tarım, hayvancılık ve kozmetik gibi pek çok sektördeki ürünlerin içerisinde ya da ambalajlarında selüloz kullanımın yoğunluğuna dikkat çekti. Endüstri ve ilaç sanayinde de selüloza çok fazla rastlandığını belirten Doç. Dr. Avcı, selülozun en çok kâğıt sanayinde kullanıldığını hatırlattı. 

ÇOK ADIMLI YÖNTEM
Artan maliyetler nedeniyle selülozu elde etme arayışlarının farklı yönlere kaydığını anlatan Öğretim Üyesi Avcı, “Selüloz üretimi uzun yıllardır gerçekleştiriliyor. Selüloz en fazla odun ya da bitkilerde bulunan materyallerden bir tanesidir. Selüloz eldesi açısından, odun da yüzde 40 ila 60 oranın da verim elde edilmekte iken bitkilerden selüloz elde etmek oldukça enerji isteyen, çok adımlı bir yöntem ve maliyet gerektiriyor. Biz mikroorganizmalarla çalışıyoruz. Biliyoruz ki hayatımızın her döneminde her anında mikroorganizmalar var. Mikroorganizmalardan yola çıkarak neden selülozu onlardan üretmiyoruz dedik ve en kalitelisini bulma arayışına çıktık” ifadelerini kullandı. 

MİKTARI ARTTIRMAYA  ÇALIŞIYORUZ
Bakteriyel selüloz üretimi fikrinin yeni bir fikir olmadığını, 1950’li yıllarda araştırmacılar tarafından bu alanda çalışma başlatıldığını anlatan Avcı, “Önemli olan verimi en yüksek olan mikroorganizmalar keşfedebilmek. Mikroorganizmalar doğada her yerde bulunuyor. Özellikle selüloz üreten bakteriler bizim için çok değerliler. Ülkemiz barındırdığı verimli topraklar nedeniyle bu yönden de avantaj sağlıyor. Özellikle çürümüş ya da atık olarak adlandırdığımız meyveler veya şeker pancarı atığı olarak bildiğimiz melas bu bakteriler için çok güzel bir yaşam alanı. Buralardan elde ettiğimiz mikroorganizmaların selüloz üretimlerini araştırıyoruz. Şuanda bulduğumuz güzel bakteriler var. Ciddi anlamda selüloz üretebiliyorlar. Amacımız bu mikroorganizmaların selüloz üretimini artırabilmek. Arttırmak içinde farklı karbon kaynaklarını kullanıyoruz. Farklı karbon kaynaklarını kullanarak bunları kompleks haline getirerek de ürettiğimiz selüloz miktarını arttırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. (İHA)