TRFMA Tesis Yönetim Derneği’nin aralarında özel firmalar, çok uluslu firmalar ve kamu kurumlarının da olduğu 31 üyesi var. Dernek üyesi firmalar 15,000’den fazla tesiste 500,000’den fazla bağımsız bölüme yönetim hizmetleri veriyor. Halen TRFMA Tesis Yönetim Derneği Başkanlığı ve TSP Yönetim İşletim Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdüren Gökçenur Çelebioğlu, konut yönetimlerinin salgın sürecinden nasıl etkilendiği hakkında açıklamalarda bulundu.

ZORLU KORONA GÜNLERİ

Yeni tip korona virüsü salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri Site ve Rezidans yönetimleri. Salgının etkileri konutların hizmet gereksinimlerini de değiştiriyor. Havuzlar, sosyal tesisler gibi ortak alanların kapatılması, ziyaretçi sayılarının düşmesi hizmet gereksinimlerinin azaldığı, aidatları düşmesi gerektiği yönünde hatalı bir algı yaratıyor. “Gün içinde çalışanların işe, çocukların okula gitmesiyle boşalan siteler, gönüllü ve zorunlu izolasyon, evden çalışma uygulamaları, okulların kapalı olması gibi nedenlerle artık çok daha yoğun kullanılıyor” diyen Gökçenur Çelebioğlu, “24 saat dolu olan ve günde üç öğün yemek yapılmaya başlanan evler çok daha fazla çöp üretiyor, elektrik, gaz, sıcak su kullanıyor, içme suyu tüketiyor. Değişen alışveriş alışkanlığına bağlı olarak evden siparişlerin artması güvenlik noktalarındaki yoğunluğu önemli ölçüde arttırıyor. Corona pozitif teşhisi koyulduğu halde genel durumu iyi olduğu için evlerinde karantinaya gönderilen çok sayıda hasta kat sakininin olması temizlik ve dezenfeksiyon gereksinimlerini en üst seviyeye çıkarıyor. Özellikle merkezi ısıtma ve soğutma bulunan binalarda klima santralleri, fan-coiller gibi cihazların bakımlarının yapılması enfeksiyon yayılımının engellenmesi bakımından büyük önem taşıyor. Evden çalışma, uzaktan eğitim ve sürekli haber alma ihtiyacı internet altyapısının kullanımını arttırıyor ve kesintisiz hizmet gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı Gümüş balığının ihracat serüveni başladı

KRİZLE MÜCADELEYE HAZIRIZ

Kriz ortamında profesyonel yönetim firmalarının öneminin ortaya çıktığını kaydeden Çelebioğlu, “Profesyonel yönetim firmaları bir yandan artan giderler mücadele ederken bir yandan hem kat maliklerinin hem kendi çalışanlarının sağlıklarını korumak için olağanüstü tedbirler almak zorundalar. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki TRFMA Tesis Yönetimi Derneği üyesi tüm firmalar bu konuda en üst düzey bilgi sahibi. Salgının ilk günlerinden beri alınabilecek tedbirler ve başarılı uygulamalar ile ilgili yoğun bir bilgi paylaşımı içindeyiz. Üyelerimiz doğru ekipman, ürünler ve en yeni teknolojilerle dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştiriyor. Tüm çalışanlarımıza maske, eldiven, siperlik, tulum gibi gerekli kişisel koruyucu donanımları dağıttık ve kullanımları konusunda eğitimler verdik. Sitelere giriş çıkışlarda hem kendi personellerimize hem ziyaretçilere hem de sipariş getiren kuryelere temassız ateş ölçümü yapıyor ve kayıt altına alıyoruz. Öncelikli teknik bakımları göz önüne alarak, acil olmayanları erteleyecek şekilde bakım planlamalarını yeniden yapıyoruz. Tedarik zincirlerimizi gözden geçiriyor ve temininde sorun yaşanması olası malzeme ve parçaları belirleyerek satın almaları gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

ZARARLARA YOL AÇILMAMALI

“Bize çok sorulan sorulardan biri sitelerden yaşayan birçok kat sakinin ekonomik olarak zorluklar yaşadığı bu dönemde aidatların düşürülüp düşürülemeyeceği. TRFMA derneği aidatların düşürülmesini tavsiye etmiyoruz” diyen Çelebioğlu, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bunun iki nedeni var bir yandan yukarıda saydığımız nedenlerle sitelerin birçok fiili gideri artacaktır, diğer yandan bu koşullarda aidat toplama performanslarının düşmesi olasıdır. Bununla birlikte fiili giderlerin düşürülmesi adına gerekli tedbirlerin planlanması, enerji yönetim politikalarının gözden geçirilmesi, acil olmayan bakımların ertelenmesi, gereksinim duyulmayan personeller için kısa çalışma ödeneklerinden yararlanılması gibi tedbirler tüm üyelerimizce alınmaktadır. Bu konulardaki kararların, özellikle personel eksiltmeye yönelik olanların profesyonel yöneticiler tarafından alınmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin bir resepsiyon görevlilerinden belirli durumlarda vaz geçilebileceği düşünülse de özellikle asansör kurtarma iletişiminin resepsiyona bağlı olduğu durumlarda gerekli önlemler alınmadan böyle bir karar verilmesi hayati sonuçlar doğurabilir. Uzman olmayan kişiler tarafından elzem görülmeyen peyzaj bakımlarının yaz başında yapılmaması birçok değerli bitkinin kaybedilmesine yol açabilir. Unutulmamalıdır ki içinde yaşadığımız binalar ve teknik sistemleri binalardaki hizmetlerin kesintisiz devam edeceği varsayılarak tasarlanıyor.”

UZMAN GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ

“Diğer bir soru da demirbaş alım bedellerine ilişkin toplanan bedellerin ertelenip ertelenemeyeceği yönünde. Bu konuda toptan bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Yine örnek verecek olursak binanın yangın güvenliğine ilişkin bir demirbaş yatırımına yönelik bedeller planlandığı gibi toplanmaya devam edilmeli ancak örneğin şezlong alımı spor aletlerinin yenilenmesi gibi demirbaş alımları ertelenmelidir. Kat maliklerinin maddi manevi zararlara uğramaması açısından başlamış işlerin yarım bıraktırılması, imzalanmış sözlenmelerin feshedilmesi gibi hususlarda teknik ve hukuki uzman görüşlerine başvurulmalıdır. Sonuç olarak kat maliklerinin sağlıklarının ve mülklerinin değerlerinin korunması adına bu dönemde ihtiyaç duyacakları özel hizmetlerin verilebilmesi, bütçelerinin doğru şekilde yönetilmesi ve toplanan aidatların doğru şekilde harcanmasının sağlanması ancak profesyonel yönetim firmaları sayesinde mümkün olacaktır.”