Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi
Özkan YILDIRIM
Tabiat harikası yeşillinin yanı sıra dağ köyü olması dolayısıyla bembeyaz karlar içerisinde bizi karşılayan İnegöl’ümüzün İclaliye Mahallesi Muhtarı Hasan Akcan ile birçok konuyu masaya yatırdığımız güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•      Sayın muhtarım, sizi tanıyarak yavaş yavaş röportajımıza başlayalım isterseniz?
Bize böylesine güzel bir sayfa ayırdığınız için öncelikle  teşekkür etmek isterim. Ben Hasan Akcan 1956 İclaliye doğumluyum, doğma büyüme bu köylüyüm. Çiftçilik de vardı eskiden şimdi yok ama orman köylüsüyüz uzun yıllardır orman işleri yaptık, şu anda minibüsçülük yapıyorum ayrıca, çiftçilik şu an yok dediğim gibi hayvancılık  var. 
 
NÜFUS YAZIN ARTIYOR
•      Peki Muhtarım, bizlere İclaliye Mahallesi'ni tanıtır mısınız? Kaç hanedir? Nüfus ne kadardır? İnsanlar nelerle geçimini sağlar? Bu şekilde bir bilgi verirseniz sevinirim?
 
Biz yokken dünyada bizim köyümüz 70 haneymiş, bizim yetiştiğimiz zamanlarda 50 hane falandı, şu anda yaz- kış kalan 17 hane var. Yazın tabii biraz çoğalıyor yine işte 40'ı buluyor yukarıda yaylamız var, yaylada kalanlar var orada da 8-10 kişi kalıyor. Nüfus yazın çoğalıyor, kışın azalıyor diyebilirim.
 
İLK MUHTAR OLDUĞUMDA 33 YAŞINDAYDIM
•    Peki Muhtarım ilk olarak ne zaman muhtar oldunuz? O günlerden bugünlere neler değişti eski köyünüzde, yeni mahallenizde? 
İlk olarak muhtar olduğumda 1989 yılında 33 yaşındaydım. O zaman bir dönem yaptım sonra ara verdim. Sonra bizim akrabalardan yeğenim oldu sonrasında yine bazı nedenlerden dolayı yine ben oldum. 1989-2004-2009, 2014-2019 toplamda 5 dönemdir mahallemizin muhtarıyım. Bu ara verdiğim dönemde de işte bazı nedenlerden dolayı çocuklarımız ufaktı, ara verdim ara vermeseydim sonuçta o zamandan bu güne devam ederdi. Çünkü ben hiçbir zaman muhtar olayım demedim. İnsanlarımız, köylümüz istedi eskiden şimdiki gibi seçimlerde seçmen kağıtları falan  yoktu, herkes kafasına göre yazıp oyunu kullanıyordu. Herkes oyunu kullandı iki tane boş oydu gerisi bize vermişti. Biz sonuçta seçildikten sonra herkesin muhtarı olmuş oluyoruz, kişilere isimlere göre değil bizim vatandaşımız olduğu için zaten hizmet ediyoruz ve bundan sonra da hizmet edeceğiz inşallah. 
 
İÇME SULARI KOMPLE YENİLENDİ
Tabii bu 5 dönemde birçok hizmetin gelmesini sağladık köyümüze. Şöyle söyleyeyim. Bizim içme sularımız çok eskiydi hatlarını komple değiştirdim. Yaptığımız şeyler efendim altyapımız yoktu altyapımızı yaptık. Köy içi şebekeleri komple sıfırladık. Yolumuz çok dardı, geçen sene yolumuzu yeniledik. Şu anda köyümüzün ihtiyacı olan en acil olan şey 2-3 sokağımızda parke taşı eksik onların yapılması lazım başka da aşağı yukarı ihtiyacımız yok diyebilirim.
 
Köylüm  hep yanımda
•     Muhtarım sonuçta 5 seçimdir sizin arkanızda duran, sizi destekleyen güven oyu veren İclaliye Mahallesi sakinlerine neler söylemek istersiniz? Ne tür mesajlar vermek istersiniz?
 
Ben köyüme her zaman minnettarım, teşekkür ediyorum. Bu dönemde mesela 3 tane aday vardı yine beni desteklediler. Ben hayatım boyunca hiç kimseden oy istememişimdir. Ama takdir ediyorlar artık dürüstlüğüme mi, güveniyorlar başka bir şeye mi bilmiyorum. İşte elimizden geleni yapıyoruz onlara hizmet getirmek için çok uğraştık, çok çalışkanım demiyorum. Ben her zaman söylüyorum, Allah'a bir can borcum var ama insanlara borcum yok. Benden gitmiştir ama onlardan bana geçmemiştir. Bunu kesin olarak söyleyebilirim.
 
SULAMA SUYUMUZ GELDİ
•      Anladığım kadarıyla belediyelerden de istediğiniz  hizmeti alabiliyorsunuz değil mi muhtarım?
 
Şimdi şöyle söyleyeyim; ülkenin durumu çok önemli biraz şu an sıkıntı da var siz de biliyorsunuz ama zaruri ihtiyaçlar hemen görülüyor. Uzun vadeli olan mesela sulama suyu getirmişiz Kestanealanı, Karakadı ve İclaliye’ye kadar. Ama şöyle, tarlalara arazilere giden kılçıklar da eksiklikler var, onların plan projesi de zaten bir sene öncesinden yapıldı. Bütün her şeyi hazır ama bütçe sıkıntılı olduğu için biraz masraflı iş olduğundan, yekûn tuttuğunda gecikebiliyor, programa da alındı yapılacak diye bekliyoruz.
 
BAŞKANLARIMIZA MİNNETTARIM
Bursa'da da artık bizim eski belediye başkanımız var biliyorsunuz. Ben her ikisine de minnettarım. Ne zaman gittiysem bizi sevgiyle, saygıyla karşılamışlardır, dertlerimizi anlatmışızdır acil olanları almışızdır. Ama dediğim gibi bazı ağır şeyler zamanla olabiliyor. Şimdi eksik olmayabilir ama birkaç sene sonra yine eksiklikler çıkabilir. Sonuçta insanların yaşadığı yerlerde bunlar ortaya çıkar biliyorsunuz. Bütün yöneticilerimize Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a, İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban’a ve yine İnegöl Belediyesi'nden Eşref Yiğit’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sonuçta bizim köyler mahalleye döndü, Eşref Bey bakıyor bizlere. Son olarak başta 5 seçimdir beni destekleyen, benim yanımda duran, bana oy veren, ya da vermeyen bütün vatandaşlarıma İclaliye Mahallesi sakinlerine sevgilerimi, selamlarımı iletmek istiyorum. Esenlikler diliyorum.