Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini iki dönemdir yürütmekte olan Ali Özkan İlhan’la bir buçuk yıla yakın yaşanılan  pandemi sürecindeki sıkıntılar başta olmak üzere daha birçok konuyu ele aldığımız kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Özkan YILDIRIM

Başkanım ,öncelikle bizleri, ekibimizi Besob binasındaki ofisinizde konuk ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi ya tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında elbette değişik konularda değişik sorularımız da olacak.

TOPLAM ÜYE SAYIMIZ 4500

Öncelikle bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için teşekkür etmek istiyorum, ben Ali Özkan İlhan, 1967 Bursa Başköy doğumluyum.  Düğün salonu sektöründe 1996 yılından beri hem açık hem de kapalı anlamda hizmet vermekteyim. 2014'te ilk olarak odamızın başkanı seçildim şu an ikinci dönemimiz. Bir buçuk iki sene evvel olağanüstü genel kurul ile birlikte 1973 yılında kurulan odamızın muhtelif esnaflar ve sanatkarlar olan ismini,  “Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası” yaptık. Odamızın toplam 4500 üyesi bulunmakta. İş Kolları anlamında 80'e yakın meslek kodumuz bulunmakta, bunların başında düğün salonları, züccaciye, hediyelik eşyacılar,danışmanlar, spor salonlarını  söyleyebiliriz.Odamızın  karma bir oda olduğunu  söyleyebilirim. Ayrıca üyelerimiz arasında temizlik madde satıcıları, tıbbi madde satıcıları da bulunmakta. Tabii bu anlamda pandemi üyelerimizin yüzde 80'ine  yaramadığını söyleyebilirim. İşte sadece temizlik madde satıcıları ve tıbbi maske satıcılarının işleri belki iyi olmuş olabilir. 15 aydır hiç açılmayan sektörler var bizim organizasyon firmalarımız var hiç açmadılar, düğün salonları bir ar aç- kapa yapabildiler sadece yazın biliyorsunuz.

DÜĞÜN ASLINDA SADECE BİR ‘DÜĞÜN’ DEĞİL

Yoksa 15 aydır 16 aydır kapalılar. O zaman da işte biliyorsunuz bir saatlik düğün vesaire birçok sıkıntı yaşandı o dönemde. Yemekli düğünler iptal oldu, pandemi gerçeği de var yaşanılıyor biz bu kapanmanın kışın yapılmasını 2 ay 3 aylık yapılmasını istemiştik aslında sonrasında baharla birlikte açılmaların, normalleşmeye geçilmesinden  yanaydık. Zaten  12 ay iş yapan sektör kalmadı düğün demek alışveriş demek, mobilya demek, züccaciye demek, perde demek, ev tekstili demek, mobilya demek, beyaz eşya demek, hamam demek, ulaşım demek, elektrikli ev eşyaları demek, ayakkabı, giyim, terlik demek, kuaför demek aklıma daha gelmeyen onlarca sektör demek. Bir düğün yapıldığında 40 sektöre birden dokunmuş oluyorsunuz. Düğün olmadan halıyı ne yapacaksın ama düğün oldu mu mutlaka halıların alınması lazım. Gidiyor çay kaşığını bile alıyor yeni kurulan evde halısını alıyor, leğenine alıyor bütün sektörler canlanmış oluyor.

ESNAF KAPANMAYA DEĞİL HAKSIZLIĞA KARŞI

Bütün sektörler pozitif anlamda etkilenmiş oluyor. Adam lokantayı kapattı, lokantacılar karşılıklı iki kişi masada otursun istiyorlar, o da kabul görmüyor ama uçakta 1 saat 2 saat uçuyorlar karşılıklı yemek yiyorlar bu nasıl olacak bizim insanımız  2 ay bile kapanmaya razı ama haksızlığa razı değil.

Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret

ÖN TEDBİRLER KAPSAMINDA  2-2,5 SAAT VE DE YÜZDE 50 KAPASİTEYLE BAŞLAMAMIZ LAZIM

1 Haziran'da düğün salonları açılacak ama ne şekilde açılacak yine 100 kişi ile yapacaksın bir saatte bitireceksin denilirse iptaller yine olur. Bu durum yaraya merhem olmaz. Geçen sene birçok arkadaşımız maalesef düğünlerini iptal etti biz de büyük alışveriş merkezleri gibi HES kodu ile ateş ölçerle en azından yüzde 50 kapasite ile açık olanlara daha farklı, kapalı olanlara daha farklı kuralları açılabilir. Bunun bu şekilde olmasını istiyoruz çünkü 15-16 aydan beri düğün salonu esnafımız büyük sıkıntılar yaşadı. Bunun yanı sıra tabii düğün salonları olarak sıkıntılar yaşadığında bunun kuaförü var, terzisi var, fotoğrafçısı var, bütün iş kolları büyük sıkıntılar yaşadı. Bu konuda Haziran başındaki açılışla birlikte beklentilerimiz yüksek ve biz de bu manada bütün esnafımız daha iyi koşullarda düğünlere ev sahipliği yapsınlar istiyoruz. Az önce de söylemiş olduğum gibi düğünler yeni yapılan evlilikler 40 sektörü hareketlendiriyor bunu sadece düğün salonu anlamında düşünmeyin. İnsanlar evlerini sıfırdan en küçük eşyasından en büyük eşyasına  kadar her şeyini yeni aldıklarından bu bütün sektörleri canlandırmaktadır. Tabii bu arada pandemi de azalmış olsa da devam ediyor. Bir ara günlük vakalar biliyorsunuz 60 binlere kadar çıkmıştı. Şimdi tekrardan yine 10 binli rakamlar civarında seyrediyor. Bu manada aşılama çok önemli bazı kesimlerin aşı  karşıtlığı yaptığını da yine sosyal medyadan ve haberlerden duyuyoruz. Bu da kötü sırası gelen herkesin mutlaka aşısını olması lazım ve böylelikle halk olarak bu aşıya karşı kuvvetli olmamız lazım.

ÜYELERİMİZ MÜJDELİ BİR BAŞLANGIÇ BEKLENTİSİNDE

Sektörel anlamda yaşanılan sıkıntıların tartışıldığı istişare toplantısında Bursa Esnaf Odaları Başkanı Ali Özkan İlhan değerli katılımcılara şunları söyledi;

Bu toplantıları sesimizin daha fazla çıkması gür çıkması için basında daha fazla yer bulması adına yapıyoruz. 15 ayın  geçtiği bir dönemde hala daha sıkıntılarımız devam ediyor. 1 Haziran'da açılacak deniliyor bunun gerçekleşmesi ümidindeyiz bizim açılışımız nasıl olacak?  Bu çok önemli sadece düğün mü yapacağız?  Sünnet  yapabilecek miyiz? İkram verebilecek miyiz? Yine bir saatlik olacak? 2 saat mi olacak?  Bunlar çok önemli sünnetler yemekli mi olacak olmayacak mı. Çünkü sünnet cemiyeti demek yemek demek biliyorsunuz. Biz de bu anlamda bugünkü toplantıda  açılma şartlarımızın daha iyi olması ile ilgili girişimlerde bulunuyoruz ,yine bizim düğünlerimiz 100 kişilik olursa bu kötü bir durum. Düğün salonlarının açılması sürecinde Milli Eğitim Bakanlığından kesinlikle okul bahçelerin de düğün yapılmamasını isteyeceğiz. Biz düğünlerimizde hes kodu, ateş ölçer ile giriş kontrollerini  yapacağız ama bu okul bahçelerinde yapılan düğünlerde bu gibi kontroller nasıl olacak. Geçenlerde yine televizyonda bir profesör düğün salonlarının pandeminin yayılmasında büyük payı oldu diyor. Tamam da sayın hocam biz 15-16 aydan beri zaten kapalıyız nasıl biz bu pandeminin yayılmasında payımız olduğunu anlayamadık. Bilende konuşuyor bilmeyen de.Bbiliyorsunuz düğün çok önemli yeni evliler çok önemli yeni evlenenler  az önce de söylemiş olduğum gibi 40 sektörü harekete geçiriyor.1 Haziran’dan itibaren  düğünlerin mutlaka minimum iki iki buçuk saat ve %50 kapasite ile yapılabilmemiz lazım  bu durumda ancak bu seneyi  bu şekilde kotararız, yoksa bunun haricinde olabilecek 1 saatlik 100 kişilik düğünlerde  sıkıntılar devam eder ,yaraya merhem olmaz. Değerli yetkililerin ,bakanların, bilim kurulunun, devlet büyüklerimizin bizlere kulak vermesini istiyoruz.  İnşallah bununla ilgili güzel gelişmeler olacak, ben bunu ümit etmek istiyorum. Buradan başta üyelerimiz olmak üzere bütün esnaf sanatkarlara  sevgilerimi ,saygılarımı göndermek istiyorum ,inşallah bu pandemi süreci de en kısa zamanda bitecek ve eskisi gibi güzel günlerimize dönüşümüz yakındır demek istiyorum.84 milyon insanımıza ,herkese sağlık sıhhat,afiyet ve esenlikler   göndermek istiyorum diyerek sözlerini tamamladı.